Nieuws

1 juli 2019

Na lang wikken en wegen hebben we het besluit genomen om (voorlopig) te stoppen met het fokken. Het zijn een aantal persoonlijke redenen die aan dit besluit ten grondslag liggen. Natuurlijk kunnen onze pupkopers nog bij ons terecht voor advies en hulp en zullen we iedereen op de hoogte houden van het wel en wee van de roedel. De werkzaamheden voor de LSOHV zullen onverminderd doorgaan.

19 maart 2019

Een stukje geschiedenis maar ook het heden.

Zoals elders op onze site vermeldden we dat onze eerste Ierse Wolfshond kwam van de kennel Glenfinnan van Nanette Waldorp en Jos van der Linden. Dit filmpje laat zien hoe zij hun Ieren te eten gaven namelijk met zelfgemaakt voer. Toen nog merkloos en gemaakt in een schuurtje achter de woning. Helaas zijn Jos en Nanette er niet meer maar hun opgerichte bedrijf Energique bestaat nog steeds en onze puppen smullen nog steeds van hun hondenvoer. Ik kwam dit filmpje tegen op de website van Energique (je moet wel een beetje Fries kennen) en wilde het graag delen, zeker omdat het hoort bij de geschiedenis van Ballincurra.

 

8 februari 2019

Nieuw logo en koppeling sites !

Begin van 2019 bracht een aantal veranderingen, zo gaan we wat intensiever aan de slag met ‘Santlicke Training en Coaching’, richten we ons naast de Oudduitse Herder ook op onze oude liefde de ‘Ierse Wolfshond’. Aangezien we het een niet los kunnen zien van het ander hebben gemeend een en ander aan elkaar te verbinden. Zo zijn de sites gekoppeld en hebben nu hetzelfde logo. Aangezien ons beider favoriete kleur blauw is hebben we de sites in een zelfde frame gebouwd en opgefrist met twee kleuren blauw. We hopen dat het de lezer bevalt, wij vinden het er wel strak uitzien. We moeten nog een paar zaakjes aanpassen maar in de loop van het weekeinde zijn beide site up to date.

 

28 januari 2019

Het verhaal van een fokker.

Nog een paar jaar en dan zit ik 50 jaar in de wereld van de kynologie. Als liefhebber, als instructeur, als bestuurder en de laatste 20 jaar als fokker. De wereld van de honden is een emotionele wereld, niet die van honden zelf maar die van de mensen.

Natuurlijk we lachen erom “dat doet ie anders nooit” of “thuis luistert hij perfect” of “het kan alleen maar aan uw hond liggen want de mijne valt nooit uit” en zo zijn er nog talrijke andere voorbeelden. De mens die menselijke eigenschappen toedicht aan een hond terwijl een hond veel kan maar menselijkheid is hem vreemd. En laten we wel zijn, dat is ook maar beter zo. Honden, goed gesocialiseerd in een gezin met goede afspraken en dan ook nog eens van een goede fokker, zou aan alle aspecten in zich moeten hebben van een prima hond. Maar om aan die eisen te voldoen ligt daar naast de verantwoordelijkheid van de fokker ook de verantwoordelijkheid van de mens die zo nodig een hond moet, en dan ook nog vaak het liefst vandaag.

We fokken niet zoveel maar als we fokken doen we dat op een verantwoordelijke wijze. Naast de goede eigenschappen van de teef zoeken wij een bijpassende reu. Een verwantschap kiezen waardoor de genenpool zo breed mogelijk blijft en de kans op een erfelijke ziekte klein. Karakters die met elkaar matchen en waarvan de verwachting mag zijn dat deze doorgegeven worden aan de pups. Natuurlijk zijn de ouderdieren geröntgend en goed bevonden, is het DNA bepaald en staat de afkomst vast. De pups worden in huis grootgebracht en beleven de eerste 8 weken van hun leven zoveel mogelijk zodat het vriendelijke en mensgerichte hondjes worden.

Radar en Kassa besteden met enige regelmaat aandacht aan malafide fokkers en doen suggesties zoals het aanschaffen van een hond die volgens de fairfok (een programma opgesteld door de Raad van Beheer op Kynologische Gebied in Nederland) is gefokt. Dat er een fatsoenlijk koopcontract wordt geboden waarin niet alleen de fokker wordt beschermd maar ook de koper. Dat een pup wordt geleverd met Europeesch Hondenpaspoort met de entingen of een titerbepaling zodat de pup beschermd wordt tegen de bekende hondenziektes. Dat de koper de nodige adviezen meekrijgt, schriftelijk en meer dan een paar a4tjes, en natuurlijk voer om de eerste dagen door te komen. En vooral ondersteuning na de koop zodat de koper en hond bij een eventueel probleem (bijvoorbeeld in de opvoeding) geholpen wordt. Enzovoorts enzovoorts.

Gelukkig zijn er veel mensen die zich er terdege van bewust zijn dat het kopen van een hond geen kinnesinne is maar een serieuze aangelegenheid en die zijn dan ook van harte welkom. Maar helaas moet ik constateren dat er ook nog heel veel zijn die vooral vandaag een hond moeten hebben. Geen huiswerk hebben gemaakt en het liefst voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Shoppen bij soms wel 10 fokkers tegelijkertijd zonder zich ook maar een moment te overdenken met wie ze van doen hebben en hoe het eraan toe gaat bij die fokkers.

Gisteren had ik er een aan de telefoon. Het gesprek ging ongeveer als volgt.

Hij: “U krijgt binnenkort puppen he”.

Ik: “Ja, dat klopt. We hopen medio februari”.

Hij: “Wat kosten ze “ ?

Ik: “Wilt u niet weten waarom en op welke wijze we de hondjes fokken”.

Hij: “Honden zijn honden”.

Ik: “Ik heb niet het gevoel dat u een geschikte pupkoper voor ons bent. Ik adviseer u om zich eens te verdiepen in het hoe en waarom er gefokt wordt en kijk dan ook eens naar het advies van de Raad van Beheer dat fairfok heet.”

Het gesprek liep niet goed af. Waar ik me mee bemoeide en er waren voldoende fokkers die hem graag een hond zouden verkopen.  Toen de scheldwoorden begonnen heb ik de verbinding verbroken en bleef met heel veel vragen zitten. Het is mij volstrekt onduidelijk waarom iemand een levend wezen wil hebben zonder daarover te hebben nagedacht. Inmiddels heb ik begrepen dat de betreffende persoon een pup heeft gekocht. Hij mocht kiezen uit de pups die in een donker schuurtje op het erf lagen. De entingen waren voor kosten van de koper want zo duur waren de pups tenslotte niet. De moederhond was om een of andere duistere reden niet aanwezig maar het waren echte herders zo werd er verzekerd.

Gelukkig heb ik in de loop der jaren wat mensenkennis opgedaan en gaat hier geen pup de deur uit voordat we eens goed kennis hebben gemaakt met de belangstellenden. Tja en soms verkoop ik nee, omdat het mijn verantwoordelijkheid is waar een pup naar toe gaat en ik wil alleen het beste en ik durf te stellen dat dit tot nu toe altijd goed gelukt is.

Een verhaal kan niet zonder moraal.

Zoekt u een hondje dan is het belangrijker om een goede fokker te zoeken dan snel aan de beurt te zijn. Een hond gaat een hondenleven lang mee, je hoopt toch op ruim 10 jaar, en dan is het toch fijn als dat een maatje is geworden en niet het verdriet van een hond waar je afscheid van moet nemen omdat de hond niet meer te vertrouwen is of zo ziek dat uiteindelijk met de dierenarts wordt besloten het leven van de hond te beëindigen. Dit is niets nieuws en er wordt al langer voor gewaarschuwd en toch zie je het steeds weer gebeuren. Dus mensen: “Bezint eer ge begint” !

Ik moest dit even kwijt.

Johan Schuurman

 

1 januari 2019

iw

Naast iedereen een geweldig 2019 toe te wensen hebben we nog iets te vieren want we bestaan als kennel precies 20 jaar. Gestart als Ierse Wolfshonden kennel om daarna verder te gaan als kennel voor Oudduitse Herders maar inmiddels besloten om toch de liefde voor de Ierse Wolfshond weer op te poetsen maar natuurlijk in combinatie met de Oudduitse Herder. Mede hierom de pagina geschiedenis toegevoegd aan de website en heel veel foto’s uit het verleden aan de fotopagina toegevoegd.

 

29 november 2018

ff

Over voer valt veel te zeggen en wordt veel gezegd toch vinden wij dat je door uit te proberen uiteindelijk bij een voer komt dat aan alle verwachtingen voldoet. Sind enige maanden voeren we nu Farm Food en het voldoet uitermate goed. De honden glanzen als nooit tevoren, de gebitten blijven schoon en de ontlasting is stevig en makkelijk op te scheppen (onze honden doen alles op eigen terrein).  Natuurlijk nemen we het voer af van de Fa. Boer van diertotaal.nl in Kampen.

 

9 november 2018

*fokker Zoals gewoonlijk drukker met de vereniging dan met de eigen toko maar toch mee kunnen doen aan de workshop sterfokker. In het verleden meegedaan aan KK1 en KK2 van de Raad van Beheer en dus in staat om deze workshop te mogen beoordelen. Van alleen maar theorie naar een mix van theorie en praktijk. Heel leerzaam en ook nog een gezellig met de collega fokkers en dekreu eigenaren van de LSOHV.

 

 

 

 

 

4 mei 2018

141951058265080300_resized

In tegenstelling tot onze vorige nesten hebben we een keuze gemaakt voor het inschrijven. Bijzonderheden staan op de pagina ‘inschrijven voor een pup en dan ?

 

 

 

24 april 2017

Schermafbeelding 2017-04-24 om 10.28.57

Santlicke training en coaching is een bedrijf in oprichting dat zich richt op ondersteuning van mensen bij persoonlijke ontwikkeling en leiderschap.Honden en paarden zijn bij uitstek geschikt om bij deze persoonlijke ontwikkeling te ondersteunen. Samenwerken maar met een duidelijke rangorde is essentieel om goed leiderschap te herkennen. Dit natuurlijk leiderschap is een prachtige spiegel voor ons om daar ons eigen leiderschap aan te reflecteren. Ook richt Santlicke training en coaching op verbetering van de samenwerking tussen hond en baas. Training op basis van de combinatie mens en hond waarbij de mens adviezen krijgt aangereikt om de onderlinge verhoudingen te optimaliseren. Voor vragen kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen

Johan Schuurman en Baukje van der Zwaag

 

1 november 2016

De keuze voor een nestje is al een hele opgave maar om dan ook nog eens een goede reu te vinden die in je fokplannen past is misschien nog wel een grotere opgave. Na wikken en wegen en natuurlijk het bestuderen van de nodige stambomen zijn we eruit. In overleg met Alma Groot van de kennel ‘of the Heart of Lothian’ zal Dunja-Dearbhail von Camelot in het voorjaar gedekt worden door Heiko des Gardiens du Pacte.

heiko

Heiko

Kop

Dearbhail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heiko is HD-A en ED vrij alsmede DM vrij en is geboren op 9 mei 2012. De lijnen van deze twee honden zijn totaal vreemd ten opzichte van elkaar en heeft dus een inteelt coëfficiënt van 0%.

Het is mogelijk om voor deze combinatie in te schrijven. Als alles lukt, het blijft natuurlijk ‘de natuur bepaalt’, zullen we ter zijner tijd met de inschrijvers in gesprek gaan. U doet geen examen maar we willen graag de mensen en de omgeving kennen waar onze pups naar toe gaan.

7 oktober 2016

Vandaag hebben we het fokcertificaat binnen gekregen van Dearbhail von Camelot. De planning is in volle gang. Binnekort meer nieuws.

11 september 2016

Dearbhail von Camelot is vandaag beoordeeld tijdens de show van de DRC en de NIRV te Holten. Ze deed het uitstekend want ze kreeg bij de beide keurmeesters een Uitmuntend en hoewel ik zelf nooit goed weet hoe dat werkt, ze werd Holten Sieger en Overijssel Sieger. Als dat niet mooi is dan weet ik het niet meer.

5 augustus 2016

We krijgen regelmatig vragen of we op korte termijn fokplannen hebben en om deze vragen voor te zijn even een berichtje.

Dearbail heeft voor een fokcertificaat nog een showresultaat nodig. Zo het er nu uitziet zal zij uitgebracht worden op de show van de DRC in Holten begin september 2016. Wij denken dat ze rond de pinksteren 2017 loops zal worden en zal dan gedekt worden. We hebben nog niet definitief gekozen voor een reu maar dat zal in najaar zeker het geval zijn en dan op de site bekend gemaakt worden. Tegen die tijd zal het mogelijk zijn om in te schrijven voor een pup.

JS

Reacties gesloten.