Blog

11 juni 2017

Misschien moeten we eens met elkaar van gedachten wisselen

Ik doe nu een tijdje mee in de Oudduitse Herder wereld en ik zie een aantal zaken die me niet zo zinnen en daarover gaat deze blog.

Eerst even terug in de tijd. Onze wereld bestond toen uit voornamelijk de Ierse Wolfshond. Met Linda Gover, internationaal keurmeester en eigenaresse van de Ierse Wolfshondenkenel ‘Owenmore’ hadden we een intensief contact en zij fungeerde als sparringpartner om over de Ier te discussieren. Ook haar boek Linda

 

Met pijn in ons hart

19 mei 2016

Stukje op Facebook 12 mei 2016

Soms moet je een beslissing nemen en in dit geval met pijn in het hart.
We zijn op zoek naar een fijn huis voor onze Doireann van Dorpzicht. Doireann is een Oudduitse Herder teef van bijna 3 jaar oud. Doireann is een zeer mensgerichte Oudduitse Herder die niets liever wil dan de hele dag geknuffeld worden en spelen. Doireann is echter geen echte roedelhond en dat betekent dat ze met één van onze andere honden in onmin leeft en dat heeft geleid tot beslissing dat we haar willen herplaatsen.
Doireann is HD en ED vrij en gezond van lijf en leden. Zij heeft bij ons een nestje gehad en was dus aangekeurd als fokteef, echter bij herplaatsing zal bedongen worden dat zij niet meer ingezet wordt voor de fok. Ze wordt gewoon geplaatst als gezellige huishond.
Wij zoeken voor haar een perfecte oplossing en zullen dus zorgvuldig zijn in de keuze waar haar nieuwe mand komt te staan. Ze is lief voor mensen en kinderen en toont geen vreemd gedrag buiten haar eigen terrein naar andere honden. Samen zijn met een reu is sowieso geen probleem.
Dus, als u op zoek bent naar een geweldige hond en u heeft ruimte en tijd dan nodigen wij u graag uit om met Doireann kennis te maken. Let wel, alleen serieuze gegadigden.

En toen bleef de berichten box maar volstromen met berichten waaronder veel steunbetuigingen en gegadigden, veel gegadigden.

Omdat we ons voorgenomen hadden vooral ook ons gevoel te laten meewegen in onze keuze maakten we al snel een afspraak met Johnny en Anne-Marie en hun hond Ravi. In het buitengebied van Zalk hebben we de twee kennis laten maken en al snel sjeesden ze achter elkaar aan en speelden dat het een lieve lust was. Ik deed net of het van de wind kwam maar ik moest even een traantje wegpinken. Het leek of het stel voor elkaar bestemd was.

En zo verhuisde Doireann naar Johnny, Anne-Marie en vooral Ravi. Beide honden  leven in een honden koninkrijk en hebben de beschikking over een heel ruim veld welke omheind is en een prachtig onderkomen voor overdag. Als de baasjes thuis zijn dan zijn de honden binnen voor quality time. De keuze was niet makkelijk maar inmiddels zijn we, temeer daar de berichten over Doireann en Ravi heel erg positief zijn, er meer dan tevreden over. Over een paar weken gaan we er zeker even kijken. Johnny en Anne-Marie we willen jullie heel erg bedanken voor het feit dat jullie Doireann de mogelijkheid te geven die ze zo verdiend.

 

Johan

 

7 april 2016

Bewust of onbewust

Met een historie van enkele decennia in de kynologie, waarvan een deel als opsporingsambtenaar, durf ik te stellen dat ik het wereldje wel een beetje ken. Een heel assortiment aan misstanden binnen de hondenfokkerij heb ik mogen aanschouwen. Gewoon ordinaire oplichting en valsheid in geschrifte door valse papieren te vertrekken bij een hond etcetera.

Voorbeeld: Als hondenliefhebber en hondengeleider bij de hermandad loop ik met een vriend over de vogeltjesmarkt in Antwerpen me te verbazen over het feit dat er pups worden verkocht uit kratten. We hebben het over 1975 dus best wel lang geleden, maar toch. Het is een drukte van jewelste rond de kramen en ik ontwaar tussen alle mensen een dierenarts die ik al eens in mijn standplaats was tegengekomen. Ik vroeg me in alle gerede af wat hij bij die kraam moest. Ik vond het maar raar en dat gevoel werd nog eens bevestigd toen ik een grote som geld van de dierenarts zag verhuizen naar de hondenhandelaar. Zou het toch waar zijn?

Het was me bekend dat de dierenarts zijn partner handelde in kleine hondjes en toen ik dan ook een paar dagen na het Antwerpse avontuur bij haar binnenstapte was net de nieuwe lading hondjes gearriveerd vanuit Antwerpen. Bij onderzoek bleken alle inentingsboekjes vals door de dierenarts te zijn ondertekend. Gevolg was dat alle hondjes in beslag zijn genomen en er een fikse boete volgde.

Jaren daarna, in de tijd dat we Ierse Wolfshonden hadden, gebeurde het regelmatig dat er bij fokkers ongelukjes waren zoals ongeplande dekkingen etc. Maar goed dan gaan we een andere eeuw in en de digitalisering wordt een feit. Alles makkelijker te controleren denk je dan. Reglementen worden aangescherpt en een veel scherper toezicht vanuit belangenbehartigers. Er volgen claims in de richting van fokkers die de regels aan de laars lappen en ook rasverenigingen komen onder druk.

En toch!

Het afgelopen jaar werd ik geconfronteerd met een fokker die een reu opvoerde als de vader te zijn van haar nest en het niet bleek te zijn. Tot twee keer toe werd een afgewezen hond, die een sterke onvoldoende kreeg bij de aankeuring voor een vereniging, ingezet bij een stichting die doet voorkomen het beste voor te hebben op het gebied van gezondheid bij rashonden. En ja hoor ook de dekking die per ongeluk ging en waarvan niet duidelijk is welke reu gedekt heeft doemt weer op.

Als fokker doe ik mijn verschrikkelijke best om te fokken volgens meer dan alleen de regels. Fairfok ultimo forma en zo heb ik vele collega’s en ik distantieer me dan ook van de rommelaars zoals zojuist omschreven. En ik roep al mijn collega’s op hetzelfde te doen want alleen dan is het mogelijk om een betrouwbaar en eerlijk gilde te vormen. En natuurlijk alle bestuurders die ook maar enige invloed hebben op deze wanpraktijken.

Johan

 

14 maart 2016

Crufts 2016 en ik ben volkomen de weg kwijt !

 

Je kunt je afvragen of ik als voorzitter van een rasvereniging, niet FCI overigens, een opinie stukje zou moeten schrijven. Ik ben echter zo de weg kwijt dat ik het toch maar doe.

Het is in de jaren zeventig van de vorige eeuw toen ik als hondengeleider werkte bij de gemeentepolitie Amersfoort. Ik liep met een Bouvier, een machtig beest en zo zie je ze niet meer. Mijn collega had een Duitse Herder. Een forse hond met fier rechtopstaande oren en recht rug. De hond was goed in het werk maar daar buiten een aangenaam dier dat zich makkelijk aan liet halen. Het was voor mij het voorbeeld van een anatomisch goed gebouwde hond.

De jaren die volgden bezocht ik meerdere tentoonstellingen en ondanks dat ik zelf in de Ierse Wolfshonden zat bleef mijn belangstelling voor de Duitse Herder bestaan. Ik schrok van wat ik zag. Naast een gigantisch aantal ziekten dat zich binnen de populatie liet zien werd ook de bouw van de hond steeds verder overdreven. Van een hond met een rechte rug en een normale achterhand veranderde deze in een hond met een sterk aflopende rug en een achterhand die het voor de hond niet meer mogelijk maakt een normaal gangwerk te laten zien.

Doggies

Hierboven een tekening die enigszins weergeeft wat er in zo’n dertig jaar is gebeurd met de Duitse Herder.

Ik vraag me dan af waarom. Omdat de mens het mooi vindt ?

Er is decennia lang geprutst met de Duitse Herder. Inteelt en gefokt op overdreven hoekingen. Mijn zoektocht naar de afstamming van de Duitse Herder heeft me laten inzien dat rasverenigingen en een goed fokbeleid bijdragen kunnen leveren aan het herstel van het ras. Ook de Oudduitse Herder, die natuurlijk gewoon een Duitse Herder is maar niet erkent wordt door de FCI incluis de Raad van Beheer. Misschien moeten we dat maar zo houden want ik ben me kapot geschrokken van het verlenen van het CAC op Crufts. Crufts de belangrijkste honden tentoonstelling ter wereld. Crufts, gesponsord door Eukanuba waar miljoenen mensen naar kijken en waar natuurlijk het uiterlijk van de winnaar als standaard gaat werken voor de volgende generaties. Willen we niet allemaal achter bordje 1 staan. Ik doe er even het filmpje bij zodat u zelf kunt oordelen.

klik op de link

Crufts 2016

En dan te bedenken dat de Schäferhunden Verein eind jaren 70 begin jaren 80 nog zo specifiek had uitgelegd wat de rasstandaard was en waar de Duitse Herder zoal aan moest voldoen. Het is nogal een confronterend filmpje dat ik vond op het internet. Vooral het deel waarin de Duitse Herder laat zien wat draven is zonder dat er een geleider bezig is de voorpoten van de grond te tillen en de achterhand alleen nog een beetje kan dribbelen. Oordeel zelf maar.

klik op de link

SV ca. 1980

Ik heb geen idee wat dit stukje losmaakt bij mensen maar ik ben er wel van overtuigd dat ik als fokker en als voorzitter van een rasvereniging een grote verantwoordelijkheid draag om er voor te zorgen dat in ieder geval de Oudduitse Herder bespaard blijft wat de Duitse Herder is overkomen.

 

 

15 januari 2016

Voor liefhebbers uit België en andere buitenlanden.

Zoals te lezen op onze site zijn we zeer verheugd over het nestje van Doireann. Een vijftal mooie pups die zo te zien blaken van gezondheid. Niet gek dat al snel alle hondjes voorzien waren van een baasje. Niet specifiek deze baasjes maar over baasjes in z’n algemeenheid en buitenlandse baasje in bijzonder gaat deze blog.

Ik heb veel aanvragen gehad. Soms een mailtje maar vaker een telefoontje. Veel van die berichtjes kwamen vanuit België van mensen die graag een pup zouden willen. Op zich heb ik niets tegen goede baasjes uit België echter de huidige wetgeving maakt het exporteren naar België en andere landen wel lastig. We hebben uit ons vorige nest een pup geëxporteerd naar Ierland en ik heb zo de nodige ervaring opgedaan en ik zal de algemene regels hieronder weergeven.

Alvorens een pup (maar ook volwassen honden) te mogen vervoeren naar het buitenland moet er voldaan worden aan een aantal eisen. Allereerst dient de hond voorzien te zijn van een Europeesch hondenpaspoort. In dit paspoort tekent de dierenarts voor het welzijn en de gezondheid van de hond bij elk bezoek dat het dier aan de dierenarts maakt. Ook worden alle vaccinaties aangetekend. Voor de meeste Europese landen geldt dat het dier ook geënt moet zijn tegen Rabiës (Hondsdolheid). Deze enting mag pas gegeven worden op de leeftijd van 12 weken van de pup en daarna is er wachttijd van 3 weken alvorens afgereisd mag worden met de pup. De houdt dus in dat een pup pas met 15 weken mag worden vervoerd naar het buitenland. Niet navolging van de regel kan naast een fikse boete ook inbeslagname inhouden van de pup maar ook alle andere honden van de fokker. Het niet volgend van de regels kan dan worden uitgelegd als hebben we te maken met een broodfokker en juist daarvoor zijn de regels aangescherpt.  Het kan zijn dat voor andere landen nog scherpere regels gelden zoals een verplichte ontworming tegen lintworm binnen 5 dagen voor het arriveren in het betreffende land (in dit geval Engeland). Ook van die ontworming moet aantekening zijn gemaakt in het honden paspoort. De gegevens omtrent de rabiës enting en de ontworming dienen door de dierenarts in het paspoort te worden geseald.

De gevolgen van deze regel zijn groot want de fokker dient dus de pup 7 weken langer onder haar of zijn hoede te houden. De belangrijkste fase ten opzicht van de socialisatie. Daarnaast zullen er extra kosten in rekening moeten worden gebracht namelijk de 9 en 12 weekse enting en de kosten voor de rabiës enting. Deze kosten zullen normaal gesproken doorberekend worden aan de pupkoper.

Met de ervaring van de export nog fris in het geheugen heb ik besloten om geen honden meer te exporteren. Het overtreden van de regels kan en wil ik mij niet veroorloven. De 7 extra weken maken dat er een grote band ontstaat met de fokker en de pup waarbij de onthechting een zeer vervelende ervaring is voor pup en fokker, althans dat is mijn ervaring. Misschien dat ik een uitzondering zou kunnen maken voor een bevriende fokker maar daar houdt het mee  op.

Ik ben een voorstander van de voornoemde regels omdat dit mijn inziens de illegale hondenhandel fors kan tegengaan en dat is toch wat we allemaal willen.

Tot slot wil er op wijzen dat het goed is om alvorens te besluiten op vakantie te gaan in het buitenland en de hond mee te nemen om de regels er nog goed op na te lezen. Dat kan bijvoorbeeld op http://www.licg.nl/x3/praktisch/reizen-en-vakantie/invoereisen/invoereisen-per-land-buiten-europa.html

Johan Schuurman

Fokken en dan ?

Ik denk dat ik, als fokker, mag stellen dat ik er alles aan doe om gezonde puppen op de wereld te zetten. Meten is weten, dus de toekomstige vader en moeder moeten onderzocht zijn op diverse gezondheidsaspecten. Afwijkingen in de heupen en ellenbogen moeten voorkomen worden en natuurlijk proberen we om eventuele erfelijke ziekten voor te zijn. Laboratorium onderzoeken naar DNA en genen die erfelijke problemen veroorzaken. Dan er voor zorgen dat de reu en de teef zo min mogelijk genen delen dus zoeken naar een inteelt coëfficiënt om en nabij de nul. Natuurlijk ook nog eens gekeken of ze esthetisch bij elkaar passen. En als dan de teef uiteindelijk zwanger is volgt een grondige voorbereiding op de bevalling met in gedachte al de socialisatie van de pups. Opgroeien in de woonkamer en tussen mensen en andere dieren. Een socialisatieprogramma zodra de pups de oogjes en oortjes open hebben en dat tot aan de dag dat ze het huis verlaten. Ik durf te zeggen dat kosten nog moeite worden gespaard. Ik denk dat we het goed doen.
Het moeilijkste onderdeel van het fokken is de keuze van de toekomstige pup eigenaar. We hebben er niet voor gekozen om ellenlange lijsten aan te leggen om er zeker van te zijn dat de pups verkocht worden. Ze zijn ons te dierbaar en daarom nodigen wij mensen uit om met ons in gesprek te gaan en samen te bekijken of een keuze voor een pup, dan nog onze pup, de juiste is.
Een onlangs gehouden gesprek met een echtpaar heeft ertoe geleid dat ze afzagen van een pup. Ze waren, hopelijk door een bijdrage van ons, tot de conclusie gekomen dat een pup op dat moment niet die aandacht zou krijgen die nodig was. Kijk, dat zijn fijne boodschappen.
Soms stuit je in zo’n gesprek op onbegrip. Een pup op een etagewoning en dan nog eens een pup die heel rustig moet zijn. Dat gaat natuurlijk niet en bij die mededeling stopt dan de communicatie.
Kassa, Radar en andere consumentenprogramma’s waarschuwen voor broodfokkers. Zo hoort het ook maar eigenlijk zouden die programma’s ook moeten waarschuwen voor impuls aankopen. Mensen die totaal niet geïnteresseerd zijn hoe je fokt maar zo snel mogelijk een zwart/bruine willen hebben. Maakt niet van wie of wat ie kost.
Gelukkig zijn er ook aanstaande pup eigenaren die de goede weg weten te vinden. Gedegen zoekwerk naar een betrouwbare fokker. Een fokker die alles in het werk stelt om te voldoen aan de eisen voor Fairpup en daartoe de test hebben gedaan http://fairpup.nl/fairpup-check/ en geïnformeerd hebben bij de rasvereniging.
Helaas heb ik bij mijn werkzaamheden als instructeur bij een hondenvereniging te vaak en teveel miskopen gezien en vandaar dit stukje. Elke keer verbaast het me weer dat mensen een pupje kiezen zonder enig onderzoek. Dat is eigenlijk heel vreemd omdat niemand een auto koopt zonder grondig onderzoek. En natuurlijk zit er ook een stukje eigen belang in. Ik wil graag dat mensen die van ons een pupje willen dusdanig gemotiveerd zijn dat ze goed beslagen ten ijs komen en ons het hemd van het lijf vragen en gaan voor kwaliteit en niet voor een kleurtje of een klein prijsje.
Johan Schuurman

Reacties gesloten.