Doireann’s B nest

6 maart 2016

Afscheid van Doireann haar puppen en toch niet helemaal !

De laatste keer met z’n bij elkaar in de ren.

_DSC0669

En dan het afscheid.

 

_DSC0671

Barfhion-Mats Buachaill ar Ballincurra

Mats gaat wonen in Nieuw Balinge bij Amanda. Mats woog bij vertrek 6.5 kg.

_DSC0672

Breandan-Aiden buachaill ar Ballincurra

Aiden gaat wonen bij Petra en Paul in Boxmeer. Hij woog bij vertrek 7,15 kg.

_DSC0675

Bartley-Spike buachaill ar Ballincurra

Spike gaat wonen bij de familie Sellmeijer in Amstelveen. Hij woog bij vertrek ruim 6 kg.

_DSC0676

Beibhinn cailin ar Ballincurra

Beibhinn (Buvvieen) gaat wonen bij Bertina en Ard-Jan  in Ede. Zij woog bij vertrek ruim 6,4 kg.

_DSC0679

Bronagh cailin ar Ballincurra

Bronagh (Brouna) blijft in Zalk bij ons wonen. Zij woog toen de anderen uitvlogen ruim 6 kg.

10 februari 2016

Vandaag zijn de puppen exact 4 weken oud. Dat betekende natuurlijk wegen en ontworming maar ook een fotootje. Hieronder de gegevens en de foto’s

DSC00481

Bronagh cailin ar Ballincurra, 2695 gram (wordt onderdeel van de Ballincurra roedel)

DSC00482

 

Beibhinn cailin ar Ballincurra, 2795 gram (gaat wonen in Ede)

DSC00483

Bartley-Spike buachaill ar Ballincurra, 2545 gram (gaat wonen in Amstelveen)

DSC00485

Barfhion-Mats buachaill ar Ballincurra, 2800 gram (gaat wonen in Nieuw Balinge)

DSC00486

Breandan-Aiden buachaill ar Ballincurra, 2750 gram (gaat wonen in Boxmeer)

 

26 januari 2016

Een paar nieuwe plaatjes.

DSC00457  DSC00460

24 januari 2016

De dikkerdjes doen het best en ook Doireann is in haar beste doen. Wat een top moeder.

De oogjes gaan open en de ook de oortjes gaan de eerste geluiden opvangen. De tijd vliegt voorbij en dat is aan de puppen goed te zien. Ze beginnen al een beetje waggelend de bak te verkennen. Het is volop genieten van het kroost. Alle hondjes hebben inmiddels ‘baasjes’ gevonden en ze hebben ook allemaal al een blik een de werpkist geworpen. Hier nog een paar foto’s

DSC00448 DSC00449 DSC00450 DSC00451

20 januari 2016

We zijn een week onderweg met ons vijftal en ze doe het fantastisch. Alle pups hebben al een baasje en we zijn ervan overtuigd dat het allemaal prima pup opvoeders zullen worden.

Het gewicht van de puppen is goed toegenomen. De lichtste weegt een slordige kilo en de zwaarste een ons meer. Doireann doet het prima als moeder hoewel ze nu al iets meer afstand zoekt door af en toe elders te gaan liggen. Maar een paar piepen van de pups is genoeg om haar te alarmeren en haar snel naar de werpkist te doen toeschieten.

Hieronder een sfeeroverzicht van Doireann en haar vijftal.

_DSC0396 _DSC0397 _DSC0398 _DSC0399 _DSC0400 _DSC0401 _DSC0402 _DSC0403

 

15 januari 2016

_DSC0377

_DSC0385
De jongens en de meisjes doen het goed. Zodra ze aan de tepel hangen zoemen ze als bijtjes in de zomerweide. Hoewel Doireann het ontzettend goed doet heb ik in de nacht toch een aantal keren moeten helpen. Het wassen van de pups doet ze nog wat onhandig, ze rollen af en toe door de werpkist.
Het is de tweede keer dat we een B-nest hebben. De eerste was met de Ierse Wolfshonden en nu dus met Oudduitse Herders. Gewoontegetrouw krijgen onze hondjes een Keltische naam waarbij de nieuwe eigenaren de mogelijkheid hebben om de door hun bedachte naam er aan toe te voegen.

Allereerst maar eens de namen:
Teef bandje roze =

Bronagh cailin ar Ballincurra (uitspraak roepnaam Bro-nah)
De andere namen zijn nog niet gekoppeld aan een bandje. Het zijn:

Teef =

Beibhinn cailin ar Ballincurra (Be-veen)

Reuen =

Breandan buachaill ar Ballincurra (Bren-dawn)
Bartley buachaill ar Ballincurra
Barfhion buachaill ar Ballincurra (Bar-fjen)

Doireann is erg op haar kleintjes. Ik mag in de werpkist ze bekijken en in de hand nemen maar wel in zicht van moeder. Het weegmoment geeft een beetje paniek maar bij de laatste heeft ze door dat ik ze keurig terug breng. Alle pups zijn aangekomen, het zijn dikvreters.

Morgen meer.

14 januari 2016

_DSC0368

Alvorens dit verslag te schrijven wrijf ik eerst eens goed de slaap uit de ogen. Drie nachten met hazenslaapjes, daar wordt je niet veel scherper van. Maar toch.
Om Doireann te laten wennen aan de werpkist heb ik enkele weken van te voren de kist al in de kamer gezet en een paar dagen van te voren de rode warmte lamp in stelling gebracht. Vanaf dat moment werd ze ook in de kist gevoerd zodat het een vertrouwd plekje zou worden. Zondag 10 januari 2016 is de 58e dag van de dracht en ik heb mijn bedje, nou je een matras op de vloer, naast de werpkist opgemaakt. Dit is de eerste dag dat ik in de kamer slaap.
Doireann is wat hijgerig maar er gebeurt die nacht niet veel, nou ja ze komt om de 15 minuten controleren of ik er nog lig en ik krijg een lik met gevolg dat ik die nacht niet al te veel slaap. Van maandag op dinsdag herhaalt dit ritueel zich zij het dat Doireann veel meer hijgt en af en toe flink in de kist aan krabben (nestelen) is. Dit gedrag versterkt zich in de nacht dinsdag op woensdag en ik schat in dat de bevalling niet meer lang op zich laat wachten.
In de loop van de ochtend begint Doireann op zoek te gaan naar beschermde plekjes in de woonkamer. Achter de bank proberen te kruipen of tussen twee kasten in. Ook de bank is favoriet dus ik besluit een aantal plekken af te schermen want een nestje op de bank lijkt niet zo praktisch.
Baukje moet nog een klus doen voor het werk en vertrekt om 13.00 uur waarna ik wat gordijnen dicht doe en de kachel een graadje hoger. Ze begint te persen en uiteindelijk om 14.25 uur wordt het eerste teefje geboren. Een forse pup en ik heb een beetje moeten helpen. Ze weegt exact 600 gram.
Ik geef collega Johan Sluijer een berichtje dat de eerste pup er is en hij komt onze kant op. Inmiddels zijn we een beetje een team geworden. Gekscherend noemen wij ons al de vroedmannen.
Om 15.25 uur wordt een tweede teefje geboren. Het verloopt gladjes en ook deze teef mag er zijn. 572 gram schoon aan de haak. Om 16.42 volgt een reutje van 508 gram en om 18.55 een reutje van 596 gram. Zo dat was het. Inmiddels is Baukje ook thuis en aangezien er 4 puppen te zien waren op de röntgenfoto was dit het en kon ik me bezig houden met de inwendige mens. We laten het ons goed smaken. Na de maaltijd de woonkamer weer op orde gemaakt en de vuile was richting de wasmachine getransporteerd. Tussen door belt dierenarts Carla Baltussen van Diergeneeskundig Centrum “De nieuwe Hanze” hoe het er voor staat en ik doe haar de heugelijke melding.
Doireann is volkomen in rust en de puppen drinken dat het een lieve lust is. Een leuk nest, zonder meer. Ik bel de twee toekomstige pup eigenaren en spreek bij beiden de voicemail in. Baukje is druk in de stallen en ik begin te merken dat ik toch wel erg moe ben. Als Baukje terug is laat ik de overige honden uit en ook Doireann, hoewel ze niet bij haar puppen weg wil, neem ik mee naar buiten (wel apart van de rest). Ik ben nog niet in de tuin of ze begint te persen en ik ben net op tijd om een vijfde pup op te vangen. Dit was echt totaal onverwacht. Met de pup in de hand, zaklantaarn in de mond (het is dusdanig donker rond het huis dat een zaklantaarn onontbeerlijk is) ga ik met Doireann snel het huis weer. Ik wrijf de pup droog met een handdoek en al snel is deze bij de les en draag ik hem, een reutje van 560 gram, over aan Doireann.
We zijn erg blij met dit nest, allemaal mooie zwarte puppen en ondanks de verrassing een redelijk goed gesmeerde bevalling. Drie jongen en twee meisjes en in ieder geval één die in Zalk blijft. Morgen meer.

6 januari 2016

ABDOMEN groot-Abdomen DS-1-2

Vandaag röntgenfoto’s laten maken bij DGC de nieuwe Hanze in Kampen. Op de foto zijn 4 puppen te zien, op naar volgende week. We kijken uit naar ons B-nest.

30 december 2015

Het gaat goed met Doireann. Ze groeit gestaag en is nog steeds zeer levenslustig. Vandaag nog eens teruggekeken naar de keuze voor Byron. Ik zag hem voor het eerst in mei 2014 bij de show van de UFCAS. Het was een zeer koude dag maar het zien van deze mooie reu raakte me, ik kreeg het er warm van. Ik heb de foto’s van de bewuste dag teruggezocht en hieronder geplaatst. Mooie hond met een prachtig karakter. Ik ben benieuw naar zijn kinderen. Nog een paar weekjes. Spannend.

141966466270919700_resized  141966466819425700_resized 141966468227324000_resized 141966466477680100_resized

 

10 december 2015

Vandaag was het dan zover, de echo !

Om precies 11.00 riep Carla Baltussen me samen met Doireann de behandelkamer in. Doireann verkende de kamer eens grondig en daarna werd ze op een kussen op de behandeltafel gelegd. Eerst wat haren van de buik verwijderd en dan wat gel erop. Al snel was de eerste folikkel gevonden en na wat speurwerk een tweede en een derde. Het zal geen groot nest worden zoals het lijkt maar drachtig is ze. Nu is het weer afwachten geblazen tot 6 januari 2016 als we een röntgenfoto laten maken. Niet alleen om te tellen maar ook om te bepalen hoe groot de pups zijn. Een klein nestje wil wel eens leiden tot grote pups. En dan zo rond de 13e januari 2016 moeten de pups geboren gaan worden. Weer een spannende tijd.

DSC_0005

De paar mensen die graag een pup zouden willen zijn op de hoogte gebracht en natuurlijk ook Letitia Briswalter, de eigenaar van Byron.

Zo en dan vanavond eerst een ………. Nou ja voor mij dan een ander merk.

13 november 2015

Woensdag 11 november zijn we met Doireann vertrokken naar Frankrijk om haar te laten dekken door Byron. Na een lange reis en verblijf in een prachtig hotel op de Ballon d’Alsace zijn we de volgende ochtend op bezoek gegaan bij Byron. Het klikte echt tussen de twee en ze deden erg hun best maar een echte koppeling kwam niet tot stand. Ook ’s middags waren de twee beiden bereid tot paring echter ook nu lukte het niet echt en hebben we besloten om de dierenarts te raadplegen. Byron is een gentleman en Doireann natuurlijk onervaren en dierenarts adviseerde om Doireann te insemineren en zo werd besloten.

Op vrijdag de 13e november hebben we met Byron en Doireann de CLINIQUE DE LA CROISIERE bezocht en werd Doireann door de dierenarts Rachel SCHULTZ geïnsemineerd. Het was leerzaam en ik vond dat het uiterst professioneel gebeurde. Hoewel, eigenlijk voorstander van natuurlijke dekkingen, was deze mogelijkheid een uitkomst want in totaal 1600 kilometer rijden voor niets was geen alternatief.

Op 10 december 2015 zullen een echo laten maken en zien of Doireann drachtig is.

_DSC0310  _DSC0281

 

30 oktober 2015

Als de berekeningen goed zijn zal Doireann van Dorpzicht aankomende maand loops moeten worden. Afgelopen 16 augustus is ze twee jaar geworden en we zijn ervan overtuigd dat ze zowel lichamelijk als geestelijk toe is aan haar eerste nestje en we zijn dan ook voornemens haar te laten dekken.

Al in 2014 vond ik in Frankrijk een prachtige reu met een geweldig karakter en een heel mooi uiterlijk. Ook het type stond ons erg aan en toen we de gezondheidsuitslagen zagen wisten wij het zeker, dit zou een mooie kandidaat zijn voor Doireann. De verwantschapscoëfficiënt voor dit koppel is 0.91 %.  Graag stellen we voor:

Beautiful Byron vom Schwarzen Baron

Byron 2 Byron 1

verdere informatie volgt zo spoedig mogelijk

 

Reacties gesloten.