Shannon’s A-nest

Afscheid van het A-nest

De tijd vliegt en op 14 en 15 mei 2015 zijn de A-tjes uitgevlogen. Allemaal tevreden hondjes naar tevreden baasjes.

aab

aac

aad

aae

aaf

aax

aag

 

dinsdag 24 maart 2015

De laatste dagen gaat het zoals het hoort. Tevreden puppen en een uitstekende moeder die overigens in een prima conditie is. Wat anders gaat het met de bandjes. In een plaatselijke manufacturenwinkel heb ik voor het grote feest begon een grote hoeveelheid band gekocht in diverse kleuren echter na een tijdje om een pup te hebben gezeten bleek de kleur van elk bandje te reformeren naar een soort groen grauw. We hadden het geluk dat in het knoopje de kleur nog te herkennen was dus geen pupverwisseling. Wel snel andere bandjes besteld en dus krijgen ze vandaag allemaal een ander kleurtje.

Baukje en ik houden om de nacht de wacht bij moeder en dochters op een matras naast de werpkist. Geloof het of niet maar na een paar dagen is dit al een routine geworden en eigenlijk best leuk om te doen. Alleen als je in slaap bent en Shannon meent dat het tijd is voor een poetsbeurt van de puppen dan is dat, door het gepiep en gedoe, een beetje vreemd wakker worden. We hadden het niet willen missen.

 

_DSC0273 _DSC0279

Zaterdag 21 maart 2015

Helaas hebben we vandaag afscheid moeten nemen van  het 8e pupje. Hoewel Baukje er meer dan 30 uur aan heeft besteed om het pupje in leven te houden zagen we eigenlijk geen verbetering. We hebben onze zorgen gedeeld met de dierenarts en in overleg hebben we besloten het diertje in te laten slapen. Misschien vinden jullie het gek maar het lucht mij, Johan, op te weten dat het beestje niet hoeft te lijden. Daarnaast hadden we geen tijd om te genieten van het nestje en Shannon de aandacht te geven waar ze recht op heeft. Ik heb alle potentiële nieuwe eigenaren in kennis gesteld en logisch waren er mensen bij die teleurgesteld waren. Helaas is de natuur niet te sturen. Alle potentiële nieuwe eigenaren zijn dus blij en op de hoogte en we zullen aankomende weken een kennismakingsronde doen.  Zo en nu ga ik bij de werpkist zitten.

 

_DSC0258 _DSC0265

18, 19 en 20 maart 2015

Tjonge jonge Pfffffffffffffffffff
dinsdag 18 maart besluit ik naast Shannon haar werp kist te gaan slapen. Ik denk dat het niet zolang meer gaan dat bevalling gaat starten. De eerste melk is te zien en buiten zoekt ze gaten in de tuin om te nestelen. Het zal een uur of 22.00 uur zijn als ik de matras opzoek en onder de slaapzak schuif. Alles is rustig en ik hoop een beetje te kunnen slapen. Het bleek ijdele hoop.
Om 23.00 uur begint ze als een bezetene de kranten in haar werp kist te verscheuren en ze krabt erin of het een lieve lust is. Dit ritueel wordt zo’n beetje om het halfuur opgevoerd en er kwam dus niet veel van slapen.
Om exact 06.30 uur, Baukje is dan al vertrokken naar haar werk, als ik haar zie persen. Het duurt niet lang of de eerste pup is geboren. Een teefje, gewicht 390 gram, met alles erop en eraan. Gelet op de snelheid denk ik dat de volgende pup er snel zal zijn maar het wordt 08.46 als de volgende geboren wordt. Ook een teefje van 444 gram en ook compleet. Toch vind ik ruime 3 uur wat aan de lange kant. Het zou voor mij wat sneller mogen.
Om 10.35 uur volgt teefje nummer 3. Het gewicht is 498 gram schoon aan de haak. Er zat nu ongeveer 1 ½ tussen, dat is acceptabel.
Tussentijds is maatje Johan Sluijer gearriveerd voor bijstand. We zien samen dat om 13.20, dus drie uur later een teefje wordt geboren. Het gewicht 470 gram en er zat weer 3 uur tussen. Shannon is moe, de bevalling valt haar zwaar. Als om 14.55 uur nog een teefje wordt geboren van 452 gram valt ze in slaap en gebeurd er uren niets. Tussentijds was er overleg met de dierenarts en is besloten om Shannon een beetje te helpen door haar een heel klein beetje weeën opwekker te geven. In eerste instantie zien we dat er weer weeën komen maar het is maar even. Op advies van de dierenarts nog een heel klein beetje bijgespoten en het heeft als resultaat dat na een halfuur een pup te zien is. De pup hangt voor de helft naar buiten en ik besloot om haar te gaan helpen. Nog nooit heb ik een pup zo vast zien zitten in het geboortekanaal en ik moest behoorlijk kracht zitten om deze pup te verwijderen. Het was al snel duidelijk dat deze hele zware pup het niet had gered. Het bleek om een reutje te gaan.
In de stille hoop dat er nu ruimte was ontstaan en de puppen, er moesten er zeker nog 4 in zitten, spoedig zouden worden geboren. Er gebeurde echter niets meer en zo werd besloten om 19.30 naar de kliniek te gaan om de puppen operatief te gaan halen.
Op het moment dat ik arriveerde was de dierenarts en assistente al gereed voor de eerste maatregelen. Scheren, schoonmaken, infuus aanleggen. Shannon was te moe om zich ermee te bemoeien. Ze liet alles gelaten over haar heenkomen. Uiteindelijk werd ze naar de operatiekamer gereden en kon de operatie startten.
Ter assistentie werd een tweede dierenarts opgeroepen die, naar mij later bleek, nog met zwangerschapsverlof was. Met twee dierenartsen en een veterinair assistente werd gestart met de operatie. Kort daarna verscheen één van de dierenartsen van de grote huisdieren, koeien en paarden, die spontaan begon mee te helpen. Ik heb groot respect voor dit team dat op professionele wijze ons heeft geholpen.
Helaas bleek in de geboortegang nog een overleden pup te zitten. Ook een zeer grote reu die niet goed door de geboortegang kon. Maar vlot achter elkaar werden er drie teefjes uitgehaald die na een flink droog en wrijfbeurt het nodige geluid begonnen te produceren. Nadat de baarmoeder was schoongemaakt en gedicht en ook de wond er naar toe was gedicht mocht Shannon weer bijkomen.
Een uur later zat ik weer thuis met 8 teefjes in de werp kist en een nog wat slaperige moeder. Op een voor mij wat later tijdstip dan normaal probeerde ik wat te slapen. Helaas voor mij was de nawerking van de narcose, zoals gezegd werd door de dierenarts, van invloed op het gedrag van Shannon. Af en toe paniek in de tent. Daarbij kwam dat één van de teefjes die gehaald was met de keizersnee niet wilde drinken en veel lawaai maakte. Ik was dan ook blij dat Baukje me rond 05.30 uur kwam assisteren. Het pupje gaf geen drink reflex en werd steeds kouder. Terwijl Baukje haar warm hield ben ik naar de dierenartsenkliniek gegaan om flessenvoeding en een fles met speen te halen. Het zag er niet best uit.
Op het moment dat ik dit schrijf is het 15.00 uur en ik had me de dierenarts een afspraak gemaakt dat als ze niet zou drinken, en daar zag het naar uit, dat we afscheid van haar zouden nemen. Doorzetten van Baukje heeft ertoe geleid dat ze inmiddels drinkt, warm is en veel frissere indruk maakt en wij gaan er voor om haar dit weekeinde bij Shannon aan te leggen zodat ze samen met haar zussen kan opgroeien.
Bovenstaande was ook de reden om even radiostilte te houden en om te kijken hoe het ging. Natuurlijk heeft dit alles ook direct gevolgen voor de mensen die bij ons op de rol stonden voor een pup. Gelukkig konden we mensen die voor een reu gingen toch blij maken met een teefje maar een aantal mensen weet nog niet waar ze aan toe zijn. Ik ga daar denk ik vanmiddag nog duidelijkheid in verschaffen.
Al met al een drukke toestand maar als ik nu in de werp kist kijk liggen daar 8 tevreden puppen en een zeer tevreden Shannon. Ik heb er een paar foto’s van gemaakt.
Morgen meer.

13 maart 2015

Dag 55. Steeds vaker met de baas naar buiten want er is niet meer veel ruimte om de plas op te houden en natuur eten we meer dan onder normale omstandigheden. Maar ja, Shannon blijft Shannon dus een speeltje opgezocht. Kom op baas, gooien. Doen we maar niet want dat lijkt me niet goed met zo;n dikke buik.

_DSC0193

11 maart 2015

Vandaag de 53e dag en geschikt om röntgenfoto’s te maken om te bekijken hoeveel pupjes Shannon draagt. Nog helemaal niet zo makkelijk maar we, Baukje – ik en dierenarts Carla Baltussen, zijn er zeker van dat er negen inzitten maar het zouden er ook wel eens tien kunnen zijn. Als je op de foto klikt wordt deze aut0matisch vergroot. We tellen de schedeltjes. Hoever komen jullie ?

ABDOMEN groot-Abdomen SD-1

3 maart 2015

Dag 45 van Shannon’s dracht. Ondanks het snert weer toch even naar buiten voor een plaatje. Ze werkt niet echt mee, ons fotomodel. Telkens weer legt ze de flos neer om te spelen maar ja dat is dan weer lastig foto’s maken. Dit was de beste waarin goed te zien is dat de buikomvang best wel is toegenomen. Verder slaapt ze veel en is helemaal gefocust op eten. Wat maakt niet uit als het maar eten is. We kijken wel een beetje uit want te veel is zeker niet goed. In principe zijn de pupjes klaar en groeien ze alleen nog. Binnenkort moet we voor eerst de puppen kunnen voelen, spannend.

_DSC0099

16 februari 2015

Wat we al dachten is bevestigd, Shannon is drachtig.
Op de echo waren zo’n 7 tot 9 pupjes te zien.
Naar verwachting zullen de pups rond de 22e maart geboren worden.
Hieronder 2 foto’s van het maken van de echo.

Echo1

Echo2

18 januari 2015

We hebben er lang naar uitgekeken maar dit weekeinde was het dus zover. Shannon van de Vordense Beek is gedekt door Legend of the Heart of Lothian. Als de dekking gelukt is dan zullen medio maart de puppen worden geboren. Natuurlijk zullen we zodra de echo is gemaakt dit bekend maken via de website. Foto’s dekking klik hier

Legend Of the Heart of Lothian
Pasted Graphic 4

Shannon ……………………………..Legend
Pasted Graphic 2 Pasted Graphic 3

lothian

Reacties gesloten.